top of page
  • Foto van schrijverLotte

Gelukkiger van een wijsje in je hoofd: onderzoek laat zien dat het zo werkt

Het is zoals in dat kinderliedje van weleer: ‘Wakker worden met een wijsje in je hoofd: het is gewoon een wonder, het is gewoon geluk.’ Als we luisteren naar muziek wordt het beloningssysteem in onze hersenen gestimuleerd, wat uiteindelijk een prettig gevoel teweegbrengt. Onderzoek dat deze week is gepubliceerd in vakblad The Journal of Neuroscience wijst nu uit dat ons brein die beloning ook geeft als we een liedje in ons hoofd beluisteren.


‘Als je geen livemuziek bij de hand hebt en je voelt je niet goed, dan kun je je beter gaan voelen door in gedachten een liedje op te roepen’, zegt Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU en niet betrokken bij het onderzoek.


De neuropsychologen lieten proefpersonen luisteren naar vier melodieën van Bach en registreerden daarbij hun hersenactiviteit. Daarna volgde een ronde metingen in stilte, waarbij de proefpersonen werd opgedragen om zich dezelfde muziek in te beelden. Toen de onderzoekers de metingen naast elkaar legden, bleken die overeen te komen.Comments


bottom of page